Румен Радев: Няма напредък по въпросите между София и Скопие


Румен Радев

Румен Радев коментира актуални теми пред журналисти в Пловдив.

Няма напредък по отворените въпроси между София и Скопие, така че няма условия за посещението ми в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на министър-председателя Кирил Петков, че последната инстанция по темата за Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че крайната инстанция винаги са хората и има конституционни механизми за тяхното консултиране “, отсече Румен Радев.

Той обясни, че следи отблизо позициите на политическите партии, като коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

Много държави вече актуализираха бюджетите си, ако няма сигурност, не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука“, каза той.

По думите му бежанците се оказали една болна тема. Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна по темата.

В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, но сега го драскаме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри и инженери, всеки, който иска да работи, децата им да учат в нашите училища, трябва да получат такава възможност, но и бежанците трябва да спазват указанията на българските институции. Ако искате подкрепа от българската държава, трябва да уважавате нейните решения”, каза още Румен Радев.

Според него пълната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство в Европейския съюз.

Трябва да има ясно идентифициране на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото, план за неутрализиране на потенциалните негативни последици, за увеличаване на доходите, защото ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат. , но от граждани ”, допълни Румен Радев.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари