1 авг. 2022

Aleks

Съдът на ЕС настоява Германия да плаща детски надбавки


Съдът на ЕС настоява Германия да плаща детски надбавки

Съдът на Европейския съюз в Люксембург реши, че Германия не може да отказва да изплаща детски надбавки на родители, които вече не са във Федералната република, а в друга страна-членка на ЕС, за да търсят работа. Това се отнася за първите три месеца от престоя на родителите.

За да имат право на детски надбавки, имигрантите от ЕС трябва само да искат да се установят за постоянно в Германия според правилата на Общността. Съдът смята, че българско семейство е било третирано неравностойно с германските граждани, заради това, че са му отказани надбавките. Ако германци се върнат от друга държава от ЕС и не работят, те биха получили надбавки. Затова те настояват за равно третиране на чужденците с гражданите на страната.

Германското законодателство предоставя детски надбавки само, ако родителите започнат да печелят пари там. Според решението на съда в Люксембург право на детски надбавки могат да имат единствено гражданите на ЕС, които имат планове да се установят за постоянно в Германия. Временният престой не е достатъчен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *