16 юни 2022

Иван Андреев

Възходът на жените в покера


Възходът на жените в покера

Днес покерът се играе както от жени, така и от мъже и дори има сериозни съображения да го превърнем в спорт, който би извел играта на съвсем различно ниво.
Но това не винаги е било така.
В първите дни покерът се смяташе просто за друга хазартна дейност, която събираше предимно сенчести герои, повечето от които бяха мъже. Жените нямаха място на покер масата в свят, доминиран от мъже.
За щастие днес ситуацията е много по-различна, но, както при толкова много неща, промяната не се случи за една нощ.

Барбара Фриър – първата жена, която влезе в Open WSOP събитие

Възходът на жените в покера

Трудно е да се говори за популярността на покера преди 70-те години на миналия век, тъй като се играеше предимно в частна обстановка. Въпреки това, Бени Биниън създаде Световните серии по покер през 1970 г., а останалото е история в истинския смисъл на думата.
Първите няколко итерации на поредицата не вдигнаха много шум, но все повече хора започнаха да се интересуват от играта през годините.
Те бяха предимно мъже, но доста жени обичаха да прекарват времето си в казината в Лас Вегас и да се борят със зеления филц.
Барбара Фриър беше една от първите жени в покера, които направиха история.
През 1979 г. тя участва в $400 Ladies Limit Seven Card Stud турнир заедно с други 52 играчи. Тя спечели този турнир, като получи почти $13,000, което беше прилична сума за онова време.
Тя беше първата жена, която влезе в общ WSOP турнир и се смеси с играчите от мъжки пол. Това може да не изглежда като голяма работа днес, но със сигурност беше навремето.
Фриър не се страхуваше от конкуренцията и не понасяше стереотипите. Тя обичаше играта, знаеше как да играе и не искаше да се ограничава до турнири само за жени.
През следващите години тя участва в много WSOP събития, като вторият й най-добър резултат е 7-мо място в $5,000 Seven Card Stud събитие през 1989 г., което й донася $14,200.

Барбара Енрайт – Първата и единствена жена в Залата на славата на покера

Възходът на жените в покера

Фриър може да е показала с примера си, че жените принадлежат на зеления филц, но броят на жените играчи, особено тези, които желаят да участват в открити турнири, все още е много малък.
Поради това ролята на Барбара Енрайт в историята на покера просто не може да бъде надценена.
Енрайт се влюбва в покера в много ранна възраст, като играе Five Card Stud срещу по-големия си брат. Професионалната й кариера започва през 1976 г. и през следващите няколко десетилетия тя изгражда впечатляващо покер резюме.
През 1986 г. Барбара спечели първата си гривна от WSOP, последвана от още една през 1994 г. Тези две победи, макар и уместни, бяха в състезанията за жени.
Но след това, през 1996 г., Енрайт постигна немислимото.
Тя стана първата жена, която спечели WSOP гривна в открито събитие, триумфира в турнир по холдем с пот лимит от $2500 над други 179 играчи и взе $180,000 за това страхотно постижение.
Само година преди това, през 1995 г., тя стана първата жена, която стигна до финалната маса на WSOP Main Event.
Дългата и успешна кариера на Енрайт просто не можеше да бъде пренебрегната и тя стана първата и досега единствената играчка, която влезе в престижната Зала на славата на покера през 2007 г., заедно с Фил Хелмут.
Барбара Енрайт все още е много активна в покер общността, както като играч, така и като посланик на играта.

Жените в покера през 90-те

Дженифър Харман

Възходът на жените в покера

С напредването на времето покерът започна да става все по-масов и имаше забележимо увеличение на броя на жените играчи, желаещи да се присъединят към битката.
Приносът на играчи като Фриър и Енрайт със сигурност беше важен, но стигмата на играта също бавно се вдигаше. Всички тези неща насърчиха повече жени да участват в турнири и да тестват своите умения и късмет.
Може би най-голямото име от този период е това на Дженифър Харман.
Нейната ранна страст към играта я тласна да се заеме сериозно с покера и кариерата й наистина започва в средата на 90-те, когато става редовен участник в Световните серии по покер.
Harman печели две WSOP гривни в открити събития през 2000 и 2002 г., присъединявайки се към много малък клуб от жени играчи, които са постигнали този подвиг.
Победата през 2002 г. беше в Limit Hold’em събитие, игра, в която Джен беше много добра, докато усъвършенства уменията си на маси за кеш игри. Въпреки това, гривната от 2000 г. дойде от турнир No-Limit Deuce to Seven, покер вариант, с който Харман няма никакъв опит.
Преди началото на събитието Хауърд Ледерер я запозна с правилата на играта и й дава няколко основни насоки. Джен побеждава, доказвайки естествения си талант и способности.
Тъй като популярността на покера продължаваше да нараства, Харман стана една от най-известните женски фигури, появявайки се в много покер шоута като High Stakes Poker и Poker After Dark.

Кати Либърт

Възходът на жените в покера

Освен Харман, друга много успешна играчка, която беляза 90-те, определено е Кати Либърт.
През 2002 г. Либерт триумфира в първото по рода си събитие Party Poker Million, като спечели страхотен милион за най-големия резултат в кариерата си.
През следващите години тя направи няколко финални маси на WPT. Въпреки че не успя да победи в нито един от тях, Кати имаше няколко забележителни финала, като най-важното беше второто място в събитието Shooting Star през 2009 г.
С общи печалби на живо от близо 6,5 милиона долара, Кати Либърт държи второ място в женския списък с пари за всички времена.
Тя все още е много активна, играе както на живо, така и в онлайн турнири, така че нейното впечатляващо и вдъхновяващо покер пътуване все още далеч не е приключило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *