Вдигат заплатите на IT специалистите в държавната администрация


Вдигат заплатите на IT специалистите в държавната администрация

Министърът на електронното управление Божидар Божанов сподели, че се планира увеличение на IT специалистите в държавната администрация и поясни: „В момента за ИТ длъжности се допуска заплата, която е 60% над основната за това ниво в администрацията. Идеята е да предложим да стане 80%, тоест да бъде увеличена с 20%. Това е крайно недостатъчно, отново няма да достигне частния сектор, но все пак е някакъв стимул“.

Министърът сподели, че това може да стане факт през следващите няколко месеца.

Той подчерта, че увеличението може да се осъществи с промяна в Единния класификатор на длъжностите в администрацията и наредбата към него.  Министър Божанов уточни, че такова обсъждане вече е започнало.

Министър Божидар Божанов след изслушване в парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, предостави пред депутатите информация за напредването на процеса по изграждане на приложението за електронна идентификация.

В рамките на системния проект сме уточнили някои неща, с които ще разширим първоначално заложения обхват, така че да могат гражданите да проверяват цялата информация за себе си директно през приложението за идентификация, посочи Божидар Божанов.

Приложението ще съдържа цялата наша идентичност, която държавата познава. Когато имаме това приложение, ще можем да проверим всяка информация за себе си, за свързаните с нас лица, имоти, коли и. т.н., разясни той.

Министърът обясни, че всяка стъпка от процеса по изграждане на е-идентификацията ще бъде публична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *