7 авг. 2022

Ваня Попова

Как да намалим нивото на холестерола


Как да намалим нивото на холестерола

Какво точно е холестерола?

Холестерола е вид мазнина в човешкото тяло което се отлага в клетките на нервната система, сърцето, черния дроб. Биологичната му функция е свързана с производството на хормони и витамини, най-важният от които е тестостеронът. Начина му на придвижване е чрез кръвта. Това става чрез липопротеини. Те биват два вида:

липопротеин с ниска плътност (LDL – Low density lipoprotein) – така нареченият “лош холестерол”

липопротеин с висока плътност (HDL – High density lipoprotein) – “добър холестерол”

Ако е в много голямо количество се затруднява движението му, защото се отлага по артериалните стени.

Кои фактори влияят на нивото му в организма

Факторите могат да бъдат наследствени – има хора, които са предразположени към завишени нива на холестерола.  Другата група фактори са възраст и пол. В напредването и нивата му се покачват. Този процес започва при около 20 години.

Ефективни методи за борба

Най-ефективните методи, които можем да използваме за регулирането му са: подходящ режим на хранене, намаляване и напълно спиране на алкохолните напитки и цигарите, физическа активност, редуциране на теглото при нужда, прием на омега 3-мастни киселини. Източници на него са масло от ленено семе, риба, хранителни добавки с рибено масло.

Прием на храни богати на фибри. Най-подходящи са разтворимите, които успешно намаляват холестерола. Такива са боб, ечемик, овесени ядки, аспержи, картофи, броколи, плодове, ленено семе.

Авокадото също е чудесен помощник. Неговото положително действие се дължи на мононенаситените мазнини.

Куркумата, благодарение на куркумина, намалява нивата на “лошия холестерол”. Увеличават се и катаболитните процеси на молекулно разграждане.

Семената и ядките съдържат много полезни съставки – омега 3, ненаситени мазнини, витамин Е, фибри, стероли.

Хранителни добавки – в приема им няма нищо лошо. Това, че ги пиете, не значи, че сте болен. Тяхната роля е да се подсили организма и да подпомогнат в положителна посока естествените процеси.

Редовна физическа активност – спортът е здраве. Всеки знае това и няма нужда да доказваме положителните ефекти от него.

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари