10 юни 2022

Ваня Попова

Джонсън може отново да се изправи пред вот на доверие


Джонсън може отново да се изправи пред вот на доверие

 Председателят на “Комитет 1922”, Грейм Брейди съобщи че за британския премиер Борис Джонсън може да бъде изправен отново пред вот на доверие до една година.

“Комитет 1922” е съдържа до 18 депутати на  Консервативната партия, която има правото да организира вот на недоверие в лидера. Бяха събрани повече от 15% писма  от депутатите, което е необходимото изискване това да се случи. При положителен вот премиера може да управлява още 12 месеца. Периода може да бъде съкратен на 6 месеца само от “Комитет 1922. Неговият председател Греъм Брейди каза, че макар и това да е малко вероятно не изключва тази възможност.

Престоят две важни събития. Това са извънредните избори за депутати в два района, които се очаква да бъдат загубени от торите, както и разследването на парламентарната комисия по стандартите за това дали премиерът е лъгал в Камарата на общините за събиранията на Даунинг стрийт.

При още по-голямо недоволство в собствената му партия никакви сценарии не могат да бъдат изключени, посочи бившият лидер на консерваторите Уилям Хейг и допълни, че дори и да не се стигне до нов вот на доверие има и други начини за отстраняването на Джонсън, но най-добре е той да поеме отговорност и сам да си подаде оставката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *