13 юни 2022

Ваня Попова

Министрите от ИТН подават оставки


Министрите от ИТН подават оставки

Министърът на външните работи Теодора Генчовска даде  своята оставка пред министър-председателя Кирил Петков. Това действие беше подтикнато от решението на ИТН да изтегли министрите си от управляващата коалиция.

Теодора Генчовска ще продължи да изпълнява функциите си по Конституция до избирането на нов министър на външните работи.

Енергийният министър от квотата на ИТН Александър Николов последва решението на съпартийката си. Той изтъкна, че има три причини да вземе такова решение.

“Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието – това е първата причина.” С тези думи министъра в оставка мотивира решението си. Другите две причини са гласуваното му доверие и че решенията се взимат на политическо ниво.

“Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам” направи коментар Николов.

“Разбрах за изтеглянето на министрите по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия Изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза.”

“Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с “Направи това, което е полезно за хората”. Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено” каза енергийният министър в оставка.

Категорично беше опровергано мнението, че от енергетиката са източени 4 милиарда лева.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари