9 юни 2022

Ваня Попова

НАСА ще изстрелва ракети в Австралия


НАСА ще изстрелва ракети в Австралия

За първи път от 27 години насам НАСА ще изтреля 3 суборбитални ракети от Австралия. Това съобщи съобщи премиерът на страната Антъни Албанезе, предаде ДПА. От космическия център Арнем, в северната част на страната, между 26 юни и 12 юли, ще се случи събитието.

Това е първото изстрелване на комерсиално съоръжение извън територията на САЩ и първо пускане на ракета на американската станция от Австралия от 1995 година.

Голямата цел е провеждането на астрофизични изследвания, които не могат да се извършат другаде освен от Южното полукълбо. Другата цел е ракетите да изследват Слънцето и влиянието му върху планетата ни.

“Изстрелванията това лято ще ни позволят да проучим как една звезда може да повлияе отрицателно или положително на живота на планетата” каза Ники Фокс от НАСА.

“Този проект ще обедини глобалната и местната индустрия, за да пренесе космическия сектор на Австралия в нова ера” допълни Антъни Албанезе.

Директора на Австралийската космическа агенция Енрико Палермо е на мнение че изследванията ще засилят “дългогодишното партнъорство на Австралия със САЩ в мирното използване на космическото пространство”.

Събитието се радва на огромен медиен интерес и засилено внимание в Автралия поради факта, че не се е случвало от десетилетия. Очаква не само местни, но и световни медии да отразят поредицата от изстрелванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *