8 юни 2022

Ваня Попова

Открит ли е лек срещу рака?


Открит ли е лек срещу рака?

Новина номер 1 в научните среди е провелото се експериментално лечение срещу ректален рак. Всички участници са излекувани, което може да се приеме от някои хора за абсолютен феномен. Самото проучване е малко – участие са взели 18 души, но само 12 от тях с довършили експеримента. Изследването е публикувано в The New England Jorunal of Medicine.

“Тези резултати се случват за първи път в историята на раковите заболявания”, заяви д-р Луис Диаз, който ръководи проучването. Лечението на ректален рак е изключително тежко – освен традиционните методи като химио и лъчетерапия, повечето от доброволците трябвало да преминат и през операции, които да променят коренно начина им на живот. Никой от тях не очаквал туморите да изчезнат, разказва The New York Times в специален материал.
Още по-доброто в случая е че при преминалите лечението няма сериозни странични ефекти. На всеки 3 седмици, в период от 6 месеца било давано лекарството dostarlimab, като една доза струва 11 хиляди долара. Ключът се крие в това че то “размаркирва” раковите клетки за да станат разпознаваеми за имунната система. Медикаментът е инхибитор, като за пациентите не отпада химиотерапията и операцията. Важно е да се отбележи че всички взели участие са били с рак в ранен стадии. Предстои и проследяващо лечение и изследвания.

Спонсор на проучването е британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари