8 юни 2022

Ваня Попова

Постижение за мексиканските археолози


Постижение за мексиканските археолози

Случайно, от строителни работници, бяха открити човешки останки в мексиканския град Масатлан. По нарежане на Националния институт по антропология и история ремонтните дейности веднага бяха прекратени.

Хълма, на който са намерени останките е покрит с натрошени черупки, като представляват “примитивен” покрив на погребението. Археолога Виктор Хоел Сантос Рамирес казва че хълма е с естествена природа, който се намира близо до устието на река Ел Куелите. Предполага че назад в историята хората са се заселили там заради близостта до водата както и защото възвишението предпазва от евентуални наводнения. Важно е да се отбележи че не е открит масов гроб, а погребение на един човек. Това, което предизвиква интерес е наличието на характерни керамични съдове и лула за пушене.

Масатлан е основан  през 1531 г., 10 години след покоряването на  Теночтитлан. Историята разказва че месността е била населена далеч преди европейците да са появят. Погребенията са били еднотипни като  традицията е повелявала покойниците да се погребват в големи съдове. Новооткритото погребение силно се откроява. Мексикански археолози предполагат, че са открили гробница на представител на културата Ацтатлан (човек от Ацтлан – митичната родина на ацтеките). Макар и ного учени да не са съгласни с това твърдение, век по-късно въпросът за местоположението на прародината на ацтеките изведнъж отново става актуален.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари