Ден 100, войната в Украйна продължава


Войната

Да разгледаме най-важните събития през последните 24 часа, свързани с войната:

Русия засилва своя натиск върху Източна Украйна, унищожавайки по-голямата част от Лисичанск, като прави опит да получи контрол над Източен Донбас. Володимир Зеленски призова за още западни оръжия, които ще помогнат на Икрайна да бъдат доминанти и да спечелят войната.

Днес стават 100 дни от началото на войната в Украйна. Във видеообръщение снощи президентът Зеленски каза, че е имало малка промяна в ситуацията в Северодонецк, където се водят най-интензивните боеве през последните дни и потвърди, че САЩ ще изпратят в Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи.

Съединените щати потвърдиха на различни нива, че изпращат високомобилни артилерийски ракетни системи в страната ни. Тези оръжия наистина ще помогнат за спасяването на животи и защитата на нашата земя. Благодарен съм на президента Байдън, всички американски приятели и хората от САЩ.Очакваме го с нетърпение.Очакваме с нетърпение и добри новини за доставката на оръжия от други партньори.Например днес получихме нов пакет отбранителна помощ от Швеция.Много съм благодарен на ръководителите на това страната. Работим за осигуряване на съвременни бойни системи на много по-високо ниво“.

По-голямата част от украинския град вече Лисичанск е разрушена.

Вчера руски сили нанесоха удари по украински позиции в Донбас, а се очерта, че Москва контролира 20% от украинската територия.

Губернаторът на Донецка област каза, че руските сили в Източна Украйна се опитват да напредват на юг към ключови градове, контролирани от Киев, Краматорск и Славянск.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че Тихоокеанският флот на Русия започва едноседмична серия от учения с участието на повече от 40 кораба и до 20 самолета.

Междувременно шестият пакет европейски санкции срещу Москва получи зелена светлина от всички страни-членки на ЕС. То включва компромисно решение за намаляване на 90 процента от руския внос на петрол в съюза до края на годината. Има и редица изключения за отделните държави-членки. САЩ също обявиха нови санкции срещу Русия.

В отговор руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза, че порочната ограничителна практика само ще влоши световната икономическа ситуация и ще засегне продоволствената сигурност.

Русия, Турция, Украйна и ООН изготвят пътна карта за износа на храни от украинските пристанища.

Тази карта ще осигури функционирането на безопасен коридор за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища. Това съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на дипломатически източници.

Турция поддържа дипломатически контакти от известно време, за да създаде механизъм за сигурен износ на зърно от Украйна към световните пазари. След разговори между турската страна и представители на Руската федерация, Украйна и ООН е изготвена пътна карта, която ще осигури функционирането на Зърнения коридор под егидата на световната организация.

Центърът за износ на зърно, който ще бъде създаден в Истанбул, ще регулира сътрудничеството между Русия и Украйна между Турция и в координация с Организацията на обединените нации.

Западните държави трябва да се подготвят за дълга ” изтощителна война ” в Украйна, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Просто трябва да сме подготвени за дългия път “, каза генералният секретар пред репортери. „ Защото това, което виждаме, е, че тази война вече се превърна във война на изтощение “.

Въпреки че повтори, че НАТО не иска да влиза в пряка конфронтация с Русия , Столтенберг каза, че западният военен алианс носи “отговорност” да подкрепя Украйна.

Забраниха на руски лобисти да влизат в сградата на Европейския парламент.

Европейският парламент забрани на всички руски лобисти достъп до неговите помещения, за да не разпространява “пропагандата” на Москва за руската война в Украйна , каза неговият президент.

Представители на руски компании вече нямат право да влизат в помещенията на Европейския парламент“ , написа Роберта Метсола в Twitter.

„Не трябва да им даваме никакво пространство да разпространяват своята пропаганда и фалшиви, токсични разкази за инвазията в Украйна “, каза тя.

Метсола призова всички други институции на ЕС, включително Европейската комисия и Европейския съвет, да последват примера.

Говорител на парламента каза, че забраната е в отговор на “Русия създава и разпространява фалшиви разкази за войната в Украйна по редица канали, включително чрез държавни компании“.

Помощта с оръжие за Украйна трябва да се увеличи, тъй като настоящата война ще реши бъдещето на свободата в Европа “, призова Зеленски.

Благодарни сме за помощта, която вече получихме, но доставката на оръжия трябва да се увеличи. Защото именно на бойното поле в Украйна се решава дали свободата в Европа ще бъде запазена за всички без изключение “, съобщи Владимир Зеленски пред Форум в Братислава.

Той допълни още, че един от мотивите за „обединението “ на украинския народ по време на войната е надеждата за членство в ЕС.

Възможността ситуацията в Украйна може да бъде разрешена дипломатично става все по-малко вероятна, каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари