5 юни 2022

Aleks

Последни новини относно войната в Украйна


Последни новини относно войната в Украйна

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер в интервю за HirTV сподели мнението си, че Зеленски страда от психологически проблеми: „Не си спомням лидер на страна, нуждаеща се от помощ, да се осмели да говори срещу някого по начина, по който президентът Зеленски направи, не само срещу Унгария, но дори и срещу германския канцлер Олаф Шолц“. Политикът мисли, че нуждаещите се от помощ обикновено я молят учтиво, макар и настойчиво, но без да се обръщат към искания и заплахи. “Те заплашват врагове, а не тези, с които искат да се сприятеляват. Тук има някакъв личен психически проблем и не знам какво може да се направи по въпроса”, каза още Кьовер.

Андрий Сибига, заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна, отвърна на думите на Ласло Кьовер. След изказването на Кьовер относно Зеленски, Сибига написа във Facebook: „Хората винаги са мъдри и са знаели от векове как да реагират на напълно неприемливи, диви изявления на „не политици“.

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник за пореден път отправи критика към германското правителство. Той мисли, че доставките на оръжия за Киев се осъществяват бавно. “Фактът, че Берлин все още не е изпратил танкове в Киев, ще остане в историята. Срамота е!”, написа в Twitter посланикът. Мелник сподели линк с информация, според която испанското правителство е готово да достави на Украйна тежки въоръжения, включително танкове и зенитни ракети.

Германският канцлер Олаф Шолц многократно отхвърля обвиненията, че е твърде бавен в доставката на оръжия за Украйна. На 1- ви юни той каза, че Германия ще продължи да изпраща системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. Шолц също така припомни, че в споразумение с Холандия, Германия ще изпрати 12 гаубици PzH 2000 на Киев, а украинските войници в момента преминават обучение за използването им. На 18-ти май германското министерство на отбраната обяви, че Германия ще достави на Чехия 15 танка Leopard 2 A4, за да окаже военна помощ на Украйна. Подобна схема е договорена и с Гърция.

Руският президент Владимир Путин днес обявил, че Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег. Той не уточнил за кои цели става дума, но каза, че новите доставки на оръжие за Киев ще доведат до удължаване на конфликта. “Ако ракети с по-голям обсег бъдат доставени на Украйна, ще си направим съответните изводи и ще използваме оръжията си, за да нанасяме удари по цели, които досега не сме атакували”, заяви Путин, цитиран от руските информационни агенции.

Изказванията на Путин са предизвикани от решението на САЩ преди няколко дни да достави на Украйна реактивни системи за залпов огън (РСЗО) М-270 и М-142 HIMARS с обсег близо 80 км, които са способни да нанесат удари срещу руски войски и складирани оръжия в тила на руските сили.

Обсегът на този вид ракети е малко по-голям от този на аналогични руски РСЗО, според военни експерти. Това ще позволи на украинците да атакуват руснаците, без да влизат в обсега на ответния огън.

Американският президент Джо Байдън обаче каза в понеделник, че повече няма да доставя РСЗО с такъв обсег за Украйна, въпреки многократните настоявания на Киев да получи тези оръжия.

 

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *