14 юни 2022

Aleks

Позицията на папа Франциск за войната в Украйна


Позицията на папа Франциск за войната в Украйна

Папа Франциск беше запитан дали е на страната на руския президент Владимир Путин. На този въпрос той отговори така: “Не, не съм, просто съм против свеждането на сложността на ситуацията до разграничаването на добро и лошо” и заяви, че вече живеем в Третата световна война.

Той също каза, че ситуацията не е черно-бяла и че войната “може би по някакъв начин е била провокирана. Докато осъждаме свирепостта, жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени, включително оръжейната индустрия, която е сред факторите, които осигуряват стимули за войната. Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след една седмица. Но те се объркаха. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат своя история на борба”.

Папа Франциск каза още, че няколко месеца преди Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, анонимен държавен глава е изразил загриженост, че НАТО “лае пред портите на Русия” по начин, който може да доведе до война. Папата мисли, че не виждаме цялата драма, която се разгръща зад войната, която може би по някакъв начин е била или провокирана, или не е била предотвратена. Той добави, че това не го прави “про-Путински глас”: “Не, не съм. Би било опростено и погрешно да се каже такова нещо”.

В неделното си обръщение папата призова хората да не свикват с войната в Украйна: “Нека не позволяваме на изминалото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици”, каза той.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари