1 юни 2022

Aleks

Русия твърди, че е готова за мир с Украйна


Русия твърди, че е готова за мир с Украйна

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията на Русия, в интервю за „Интерфакс“ заяви, че Русия има готовност да подпише мирно споразумение с Украйна.

Минаха повече от три месеца от началото на войната между Украйна и Русия, след които Москва обяви, че Киев няма желание да преговаря. Валентина Матвиенко каза, че Русия е отворена за преговори за мир. Тя добави: „Нуждаем се от дипломатически, мирни решения, но това изисква волята на двете страни. Готови сме за преговори, подписване на споразумение, което ще сложи край на гражданската война в Украйна и ще доведе до мир, но не виждаме такава реакция от страна на Киев“.

Досегашните преговори между Украйна и Русия нямаха успех. Турският президент Реджеп Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин имаха разговор по телефона вчера, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от турските медии. Ердоган е заявил, че Турция е готова да организира среща между представители на Русия, Украйна и ООН в Истанбул. Турският лидер иска да помогне за възможно по-скорошното постигане на мир в Украйна, както и за премахването на негативните последици от конфликта. Турският държавен глава добави още, че Турция е готова да участва в механизъм за наблюдение в Украйна, ако Москва и Киев постигнат съгласие за това.

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *