7 авг. 2022

Ваня Попова

Повлия ли войната в Украйна на туризма


Повлия ли войната в Украйна на туризма

Безспорно войната в Украйна се отрази на целия свят, особено на Европа. Най-разглеждания аспект беше този с доставките на газ. Европейските страни казаха своята позиция по въпроса. Въпрос на време е да се види как това ще се отрази на икономиките им.

Друг отрасъл, който беше сериозно повлиян от случващото се е туризма. Най-голямо влияние оказаха мигрантските вълни, като най-засегната е Полша. Заместник-министъра на спорта и туризма Анджей Гут-Мостови показа проучване, от което става ясно че резервациите от чуждестранни туристи са намалели с около 40%. Това е сериозен удар върху икономиката на държава. Полското правителство каза, че има ресурс за определен брой мигранти, на базата на хилядите които прииждат.

Положението е същото в цяла Източна Европа – резервираните почивки в Латвия и Унгария са намалели с близо 40%. Основната причина за това е неудобството на хората да се забавляват на място където има страдание.

Нещата не стоят така за Молдова и Литва. Те отбелязват ръст в посещението на  туристи от началото на войната. По-голямата част от тях са хора бягащи от войната и търсещи спасение.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари