18 май 2022

Иван Стоянов

Димитър Танев, Стара Загора: Призовавам служебния премиер Герджиков да вкара утре в дневния ред на МС приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати.


Димитър Танев, Стара Загора: Призовавам служебния премиер Герджиков да вкара утре в дневния ред на МС приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати.

Ако това не стане утре, учителите ще си получат парите си чак в края на март.

Днес на среща с учители в Стара Загора пред кандидата за народен представител в 27-ми МИР-Стара Загора остро беше поставен въпроса за учителското заплащане. Танев припомни, че това увеличение беше предложено от меглена Кунева на учителския събор и едва след няколко месеца подкрепено от правителството Борисов 2.

Затова призовавам колегите от ГЕРБ И БСП да подкрепят настояването ми пред служебния министър председател за незабавни действия. Защото, когато  ГЕРБ заявяват, че ще дадат 100% увеличение, добре е поне отвоюваните 10 %  да бъдат дадени навреме.

Танев обясни и защо се случва в този момент забавянето. То е резултат от неприетата Наредба за нормиране и заплащане на труда. И вместо Министър Денков да мисли реваншистки ходове и единствено за усвояване на парите от Оперативната програма, нека се погрижи за нормалното функциониране на системата. Защото от лъжи и интриги очевидно изпуска основните си задължения. Цената я плащат учители, родители и деца.

РБ е за националната надпартийна политика за увеличаване заплащането на учителите. Разходите за образование трябва да скочат от 3.6%  до 4.5% от БВП.  Програмата на РБ го гарантира . РБ е за политически  консенсус  по темата така, че разходите за образование да нараснат с 1 милиард, което устойчиво ще гарантира достойното  заплащане.

Учителите, които се занимават с деца със СОП, коментираха последните промени в Закона за образование. Бяха обсъдени проблемите на такива деца и ресурсните учители, свързани с мястото им в общообразователното училище, липсата на учебници, липсата на съвременна техника. Освен за учителски заплати,  държавата трябва да се ангажира  с допълнителна адекватна грижа за деца със СОП,  каза Танев. Техните проблеми са част от големия проблем с неграмотността. В този смисъл не бива да затваряме очи и пред ромската неграмотност и на всякакви други маргинализирани групи . РБ обявява война на неграмотността.

Танев коментира и модела на финансиране и оценяване на училищата. Даде пример  със система за външна оценка, която се прилага в Англия и Холандия. Същата е заложена като идея и  у нас, но не работи правилно. Финансирането трябва да е обвързано с качеството на образование, както вече се случва при висшето образование. 50% от парите за висшето учебното заведение трябва да идват за постигнато качество.  Неговите измерители са  колко бързо си намерил работа след като си получил диплома и каква заплата получаваш. Това е справедливия десен подход, който ще осигури конкурентоспособни кадри за бизнеса.

На срещата присъства и Станимир Радев, 13-ти в листата на РБ в 27-ми МИР – Стара Загора.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари