14 юни 2022

Aleks

Украйна обстрелва ДНР и села в Русия


Украйна обстрелва ДНР и села в Русия

Четирима души са били ранени при обстрел на село Займище, в района на град Клинци в Брянска област, която е на 50 км от границата с Украйна. Пострадали са също няколко жилищни сгради. На място работят оперативни служби, а за ранените се полагат медицински грижи. В резултат на обстрела е било прекъснато електричеството и водоснабдяването, но сега вече те са възстановени.

След началото на руската инвазия в Украйна има множество съобщения за обстрели и на съседните Белгородска и Курска области в Русия. Освен това, бяха атакувани съоръжения за съхранение на петролни продукти и оръжейни складове, за които Украйна не е поела отговорност.

Русия се опасява, че доставянето на нови по-далекобойни западни оръжия на Украйна ще позволят да бъдат обстрелвани обекти и населени места, затова заплаши да предприеме съответните мерки, тоест да отблъсне украинските сили по-далече от руската територия, отколкото е било първоначално планирано. Киев заяви, че няма да обстрелва руската територия, а ще използва новите оръжия за самозащита, пише ТАСС.

Обстрелите от Украйна зачестили също и по жилищните райони на Донецк. Ръководителят на Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин предупреди, че ще се обърне за помощ към Русия. Той заяви: “Използват се забранени методи за водене на война, обстрелват се жилищни райони. Всички необходими сили, включително съюзнически сили, включително силите на Руската федерация, ще бъдат използвани за противодействие на врага”.

Той призова ръководителите на фирми в района да прехвърлят служителите на дистанционен режим на работа поради зачестилите обстрели. “През следващите дни препоръчваме на гражданите да стоят на безопасни места и да не излизат”, каза Пушилин.

На 13-ти юни Донецк беше подложен на масиран обстрел, извършен с едрокалибрена артилерия. В града има разрушения, най-малко трима цивилни убити, 18 ранени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: “Като цяло защитата на Донецката и Луганската народни републики е основната цел на специалната военна операция”.

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *